Visste du at nordmenn er på topp i verden i pengebruk på sports- og friluftsutstyr? Faktisk passerte omsetningen i norske sportsbutikker i 2020 hele 21,5 milliarder kroner. Under pandemien har forbruket av sportsutstyr gått opp i takt med økt interesse for friluftsliv. Ingen andre steder i verden selges det mer sportsutstyr per innbygger enn i Norge. Som et motsvar står DNT ung for Grønn fredag (arrangeres i november, samme dag som Black friday) og Grønn onsdag (arrangeres på våren). Det er nasjonale byttedager der du kan bytte inn friluftsklær og -utstyr du ikke trenger.

Bli med på Grønn Fredag 26. november 2021!

DNT ung og resten av friluftsmiljøet sto i bresjen da Grønn Fredag ble arrangert for første gang i 2016.  I ettertid har flere organisasjoner og bedrifter fulgt etter og tatt avstand fra Black friday ved å arrangere byttekvelder, vise hvordan man gjenbruker eller reparerer, samt kurse folk i hvordan man på best mulig måte tar vare på det man allerede har.  

DNT ung tror at alle: 

  • har noe i boden de ikke bruker
  • har klær eller utstyr som ikke passer
  • syns det er fint å kunne dele

 

Gjør gjenbruk populært!

Enorme mengder sports- og friluftsutstyr kastes daglig, og DNT ung ønsker å oppfordre til langtidsbruk av alle produkter som kjøpes.  

– Vi som elsker naturen og friluftsliv er også den gruppen som forbruker mest. Mange vil ha årets farge på jakken, nye ski til sesongen eller velger å kjøpe en ny skallbukse fordi det er et hull i den gamle. Sånn kan det ikke fortsette. Vi må ta grep og legge om vanene våre for å senke forbruket og minske miljøbelastningen. Grønn fredag gir alle en gyllen mulighet til å bli med på denne snuoperasjonen, sier Anna Nes, leder i DNT Ung.

Ta vare på miljøet ved å gi friluftsutstyr og -klær og et nytt liv!

DNT ung håper arrangementer som Grønn Fredag kan gjøre at flere får øynene opp for at jo mer ting brukes, jo mindre blir miljøbelastningen per gangs bruk - ikke bare den ene dagen, men året rundt. Turutstyr tåler mye, men holder lenger om man tar godt vare på det. Vi anbefaler å ta gjøre enkelt vedlikehold før man pakker vekk etter en tur og reparere ved skader. 

Få tips til produkter du bør ha i fixe-sekken
Få flere tips fra DNTs samarbeidspartnere