0

En sovepose må kunne holde deg god og varm, gjennom hele natten, enten det er vinter eller sommer, -uansett hvor du sover. 

 

Helsport sin produktserie Rago – er utviklet med to hovedfokusområder. Det første er komfort, mens det andre og enda viktigere, er varmeeffekt. 

Komfort og varmeeffekt henger sammen og er knyttet sammen gjennom lengden på soveposen, samt måten dunen er lagt i soveposen og hvordan dunen er fordelt for effektiv bruk samt for å sørge for at det ikke oppstår kuldepunkter.

Når det oppstår kuldepunkter, vil du ved hjelp av kroppstemperaturen forsøke å opprettholde et behagelig varmenivå, men resultatet er at varmen lekker ut av soveposen.

 

Da Helsport skulle designe Rago soveposene, så de først og fremst på passformen, hvor tett posen legger seg rundt kroppen og om det er noen ekstra områder som kroppen forgjeves forsøker å varme opp. Deretter så de etter om det fantes områder der kroppen presset inn mot soveposen. Det kan føre til at dunen presses sammen inni posen, slik at isolasjonsevnen reduseres noe som medfører at den varmen kroppen har jobbet så hardt med å oppnå, -slippes rett ut i natteluften. 


Rago soveposer har paneler fylt med dun. Tykkelsen på disse fylte dun panelene, er det som sier noe om varmeeffekten. Altså avstanden mellom kroppen din og utsiden av posen. Er den 2 cm, eller kanskje 5 eller 8 cm tykk? Dette angir soveposens isolasjonsverdi. 


For å eliminere kuldepunktene og gjøre soveposen så komfortable som mulig, så Helsport på erfaringene de hadde fått gjennom sine andre soveposeserier. De ville sørge for at Rago passer folk med store forventninger til soveposen sin. De Skandinaviske forbrukerne sover i omgivelser som er kaldere og mer krevende enn lenger ned i Europa. Dette gjorde at de valgte å omforme området rundt hodet. Rundt ansiktet la de derfor til en innvendig snøring, i tillegg til at det ble lagt inn ekstra dun slik at du ikke kjenner en hard kant mot ansiktet. Selv om du lukker hetten godt, opprettholder den likevel maksimal tykkelse for maksimal varme innad i soveposen, spesielt rundt skuldrene, slik at kalde områder unngås. Området nedenfor skuldrene ble gjort romsligere fordi du jo naturlig nok rører på deg i søvnen. Da er det godt med litt ekstra plass slik at du kan røre på armene og snu deg over på siden uten at det oppstår kuldepunkter. Designerne studerte også føttenes posisjon når folk sover. Ofte vil tærne våre berøre siden av soveposen og skape et lite kuldepunkt, noe som kan være ubehagelig. Derfor er Rago designet slik at den faktisk passer folk som sover og føttene er avslappet. 


Innvendig har Helsport brukt et stoff som kalles Pertex. Bare følelsen av dette stoffet mot huden er veldig luksuriøs. Det føles lunt, selv uten dunen på innsiden. 


Og ja, det er forskjell på menn og damer, selv når vi sover. Kvinner har en tendens til å ha en litt lavere kroppstemperatur når de sover enn menn. De trenger en varmere sovepose for å holde varmen ved samme temperatur. Dette tas det høyde for gjennom mer dun inn i posen samt omfordeling og utjevning av dunen. De økte dun mengden rundt skuldrene og også rundt føttene ettersom kvinner ofte fryser på beina når de sover. 

 

 

 


 

Les mer om historien til Rago herVis mindre...

0

Skal du kjøpe ny sovepose er det noen ting du må bli enig med deg selv om. Sover du ikke godt, blir det en dårlig tur! Derfor er en god sovepose en av de få tingene det lønner seg å bruke litt penger på. 
Hvor mye planlegger du å bruke den? Er det kun bruk sommer, kun vinter eller hele året? Skal du gå langt med stor sekk, har vekt og volum mye å si. 

 

FIBER vs DUN ISOLASJON
Soveposer er enten fylt med syntestisk isolasjon eller dun. Mange sverger til dun, da disse er både lettere og varmere. Det er perfekt i sekken på lange turer da de kan komprimeres til et minimum. Dun er det beste valget hvis du sover mye ute om vinteren og er opptatt av lav vekt. Ulempen med dun er at hvis posen blir fuktig, kolapser dunen og man mister isolasjonsevnen. En god dunpose bør ha fordelingen 90/10 eller 80/20 mellom dun og fjær. Dunposer er dyrere enn fiber poser. 

 

Dagens teknologi har gjort at syntetisk fiber er mye mer enn bare "vatt". Nå får man "syntetisk dun" som isolerer like godt som dun, og tørker raskere. Fiber er det mest brukte isolasjonsmaterialet i soveposer. Fiberpose er et godt valg til sommerpose og helårsposer. Vær obs på at disse ikke kan komprimeres like mye som dun og vil veie mer. 

 

HVA BETYR OPPGITT "EKSTREM- OG KOMFORTTEMPERATUR"?

Alle sovepose produsenter oppgir hvilke forhold posen er anbefalt og testet for. En hovedregel er at jo lavere temperatur de oppgir som «Komforttemperatur» jo varmere er posen. Er soveposen merket fra -5 eller +5 grader, anbefales den til kun å bruke på sommeren eller innendørs. En sovepose kan ha komforttemperatur på ÷15 grader men en ekstremtemperatur på ÷25 grader. Da skal du kunne sove ute i ÷15 grader. Er det ventet kaldere enn dette, vil du kanskje fryse litt, og da kan det være lurt å i tillegg bruke en lakenpose (kan øke komforttemperaturen med 3-8 grader avhengig av type) eller en ekstra, tynnere pose. En sovepose som ser helt lik ut for menn og kvinner, vil kunne ha forskjellig komforttemperatur pga fasong og fordeling av isolasjonen. 

Det blir mye kaldere i et telt eller hengekøye, enn det gjør for eksempel i en snøhule. Så vurder forholdene før du velger riktig sovepose for turen. 

 

HVOR LANG SKAL EN SOVEPOSE VÆRE?
Dette er det mange debatter rundt. En tommelfinger regel er at du ikke bør kjøpe en sovepose som er mer enn 15 cm lenger enn kroppslengden til den som skal bruke den. Er den kortere eller lenger vil det oppstå kuldepunker og du vil bli kald. 

 

Tips 1;
For en best mulig søvn, er det lurt å legge seg med full mage. Da bruker ikke kroppen energi på å jobbe med sulten og kan konsentrere seg om å holde seg passe varm. 

Tips 2; 
Husk å tisse rett før du kryper ned i posen. Å måtte stå opp midt på natta for å baske seg ut i kulda gjør at kroppstemperaturen synker og at systemet ditt må jobbe hardere for å gi kroppen god nok hvile.
 

 

Les om hva du bør tenke på før du kjøper ny soveposeVis mindre...
Barnepose Marmot Kids Trestles 30
1 299,-
1 104,-
Velg
Dunpose Helsport Rago
3 699,-
Fra 3 144,-
Velg
Dunpose til dame Helsport Rago Lady
3 699,-
3 144,-
Velg
Ekspedisjonspose Helsport Svalbard
8 899,-
7 564,-
Velg
Ekstrempose i dun Helsport Rago X-trem
6 899,-
Fra 5 864,-
Velg
Høstpose Marmot Never Winter
3 299,-
2 804,-
Velg
Høstpose til dame Marmot Womans Angel Fire
Lett dunpose Helsport Rago Superlight
5 699,-
Fra 4 844,-
Velg
Luftpute Exped AirPillow UL
360,-
306,-
Velg
Luftpute Jr Gear Neck Pillow Lite
Pledd Thermarest Stellar Blanket
1 199,-
1 019,-
Velg
Sengetøy i bomull DNT Sengetøy Bomull
Stor dunpute Exped DownPillow L
Vinterpose Big Agnes Torchlight 20
3 799,-
3 229,-
Velg
Vinterpose Marmot Never Summer 183 LZ
Vinterpose Marmot Never Summer 198 LZ
Vinterpose i dun Helsport Rago Winter
4 199,-
Fra 3 569,-
Velg
Voksepose til barn Helsport Mini